Tunturi Maxi -79 harmaa/musta entisöinti

Värikoodi hukassa? Väärän kokoinen pultti? Keskustelua täällä!

Tunturi Maxi -79 harmaa/musta entisöinti

ViestiKirjoittaja Kazooie » 10 Tammi 2012, 16:33

Ostin tuossa ennen talvea itselleni vanhan pappa tunturin Maxi -79 mallin. Tarkoitus olisi entisöidä mopo aivan uuden veroiseksi ja ehkä tulevaisuudessa pitää mopo itsellä ja museorekisteröidä. Tai sitten tulen siihen tulokseen että myyn mopon pois kun en sitä tarvitse. Tämä on kuitenkin vielä auki, lähinnä ostin mopon harraste mielessä ja kun löytyi intoa tämmöistäkin projektia rueta tekemään.

Projekti on nyt siinä pisteessä että paljon tuli uutta osaa ostettua ja sain mopon toimimaan kun ei aluksi toiminut ollenkaan. Mopo on purettu nyt ihan kauttaaltaan osiin ja runko ja muut metalli osat ovat käyneet hiekkapuhalluksessa. Pohjamaali on melkein kaikkiin metalliosiin vedetty ja osa pikku osista on jo oikealla harmaalla maalilla vedetty. Kysymykseni nyt koskee sitä että mikä on mopon oikea väritys harmaa sävyissä? Mopon harmaan rungon värikoodi on RAL-7038 ja muoviosien vissiin jotka ovat vähän vaaleampia on RAL-7035. Nämä värikoodit löysin netistä, mutta olisin kiitollinen jos joku voisi vielä varmistaa asian. Ongelmani on siis mitkä mopon osat tulevat tuolla tummemmalla harmaalla ja mitkä vaaleammalla. Olen netistä yrittänyt etsiä kuvia mutta niistä ei saa kunnolla selvää ja eikä netistä tunnu löytyvän ollenkaan mitään järkevää tekstiä asiasta. Käsitykseni mukaan tummalla harmaalla tulee siis runko, takalokari (muovia), lampun kotelo (muovia), etuhaarukan sivuraudat, ketjun suojan taustapellit ja takahaarukan rautakehikko.Sitten vaaleempaa harmaata ovat koneen ympärillä olevat kaksi sivumuovia, ketjun suojan ulkopuoleinen muoviosa ja etulokari. Mustaa väriä sitten ovat tankki ja mittarin ympärysmuovi. Pappiksen tukijalan väristä en ole varma. Kerkäsin sen kyllä jo harmaalla vetää, koska netissä se oli sillä värillä. Rupesin kuitenkin miettimään että onko se tässä harmaassa mallissa sittenkin musta?

Olisin iloinen jos joku voisi kertoa minulle oikeat värit näihin osiin ja selventää tätä ongelmaa, jotta pääsisi projektissa eteenpäin.

Tässä olisi kuvaa moposta missä kunnossa se oli kun sen hankin. Kuten näkyy muoviosissa aurinko on tehnyt tehtävänsä ajan myötä ja muutekin on ruostetta kertynyt mopoon jonkin verran :)
http://i39.tinypic.com/a5hvmt.jpg

Kiitos jo avusta etukäteen!!!
Kazooie
Kolmipyörä
 
Viestit: 6
Liittynyt: 07 Tammi 2012, 02:09

Re: Tunturi Maxi -74 harmaa/musta entisöinti

ViestiKirjoittaja Santeri73 » 10 Tammi 2012, 23:37

"Mopohan on siis mallia 1979, jotakuinkin, mittarinkehyshän on se musta muovinen joka tuli -79 . Ama:n galleriassa on juuri tuollainen hyvinkin tarkkaan entisöitynä. Kannattaa tilata amalta tiedot runkonumeron perusteella, samalla näet onko moottori alkuperäinen."

Tarkemmin kun isolta näytöltä katselee niin onko sen muovisen mittarikotelon alla se alumiininenkin? Voi olla vanhempi kuin -79 mutta uskoakseni uudempi kuin -74
Projektit: -66 Sport, -74 Maxi, -75 Start, -79 Automat.
Santeri73
Kesämopo
 
Viestit: 33
Liittynyt: 29 Elo 2011, 13:59

Re: Tunturi Maxi -74 harmaa/musta entisöinti

ViestiKirjoittaja Kazooie » 11 Tammi 2012, 22:25

Onko mopo tosiaan -79? Mistä kohtaa sen tuosta tyyppikilvestä näkee oikein? Täytyy tarkailla ama:n galleriaa jos sieltä sattuisi kyseinen kuva löytymään käsiini. Voisin varmaan tilata tuon ama:n runkonumero tiedustelun niin tulisi sekin tehtyä. Itse olen aivan uusi näissä hommissa ja vähän välillä peukalo keskellä kämmentä. Parhaani kyllä teen ja apua kyselen!

Tuon muovisen osan alla ei ole alumiini osaa mitä joissan pappiksissa on. Muovin alla on vain ohjaustangon kiinnike ja metalli levy johon on sitten mittaristo ja tuo muoviosa pultattu kiinni. Voisin laittaa projekstista lisää kuvia tulemaan niin voisi ihmiset seurata jos ovat kiinnostuneet :)

EDIT:
Löysin ama:n galleriasta nuo harmaan pappiksen kuvat: https://picasaweb.google.com/1039039442 ... 4339981490
Mutta ei noista kuvista ota kunnolla selvää onko mitä väriä noi lokarit ja runko. Näyttää niin samalta kun eri kuvakulmista katselee ja valotus haittaa. Jos jollain on ollut kyseinen pappa ihan uuden veroisena, niin olisin kiitollinen jos joku voisi varmistaa asian!
Kazooie
Kolmipyörä
 
Viestit: 6
Liittynyt: 07 Tammi 2012, 02:09

Re: Tunturi Maxi -74 harmaa/musta entisöinti

ViestiKirjoittaja Santeri73 » 12 Tammi 2012, 10:11

No, sitä kun ei näe siitä tyyppikilvestä vaan se selviää runkonumeron avulla. Täällä foorumillakin on suuntaa antava runkonumero lista josta kannatta vilkuilla.

Se muovinen mittaristokotelo tuli n.-79. Onhan siinä se pyöreä mittari? Ama:n sivuilta saat lähetettyä runkonumerokyselyn.
Projektit: -66 Sport, -74 Maxi, -75 Start, -79 Automat.
Santeri73
Kesämopo
 
Viestit: 33
Liittynyt: 29 Elo 2011, 13:59

Re: Tunturi Maxi -74 harmaa/musta entisöinti

ViestiKirjoittaja Kazooie » 13 Tammi 2012, 20:09

Anteeksi tyhmyyteni näissä asioissa! :D
Tilaan nyt heti kättelyssä sen runkonumerokyselyn niin sais siitä varman tiedon. Ja joo tässä mallissa on pyöreä mittari mustassa muovikehikossa.

Katselin noita kuvia netistä mitä tähän mopoon on muut tehneet, niin tulin siihen tulokseen että maalaan normaalin harmaan rungon värillä tuon taka ja etulokarin, ja lampun ympärysmuovi voisi myös maalata sillä värillä. Sitten ainuat osat mitä jäisi tuolla vaaleammalla harmaalla niin ovat moottorin katteet ja ketjunsuoja muovit. Ainakin joku niin oli netissä tehnyt. En ole sitten ihan 100% varma että ovatko ne oikeat sävyt. Ainakin kun vanhaa lokaria vähän pyyhkäisi niin kyllä sieltä saman sävyistä maalia mitä runko on niin paljastui alta.
Kazooie
Kolmipyörä
 
Viestit: 6
Liittynyt: 07 Tammi 2012, 02:09

Re: Tunturi Maxi -74 harmaa/musta entisöinti

ViestiKirjoittaja moposeppä » 13 Tammi 2012, 21:47

Moro.Papan moottorinsuojat,ketjunsuoja ja etulokari ovat olleet alunperin maalaamatta joten sävy on hieman erivärinen maalattujen osien kanssa.
Itse maalaisin samaan sävyyn rungon ym.osien kanssa,tai laittaisin uudet joiden kustannus olisi vähän yli 100 €.Tulee vähän erikoinen väriyhdistelmä
jos maalaa muoviosia kahdella eri sävyllä.

T.toistakymmentä mopoa museokilpiin rakentanut
moposeppä
Harrastaja
 
Viestit: 71
Liittynyt: 15 Joulu 2011, 22:59

Re: Tunturi Maxi -74 harmaa/musta entisöinti

ViestiKirjoittaja Kazooie » 13 Tammi 2012, 22:42

Kiitos tiedoistasi. Minulla on ketjunsuoja ja moottorin sivumuovit ihan uutena, jotka on siis maalaamatta ja näin ollen ovat vähän vaaleampi väri kuin rungon väri tällä hetkellä. Jos maalaisin takalokarin ja etulampun kehyksen samanväriseksi kuin rungon. Ja sit nuo edellä mainitsemani maalamattomat muoviosat + etulokari niin jätän maalaamattomiksi. Jos toteuttaisin näin niin onko mopo silloin mahdollista museorekisteröidä? Vai tuleeko siitä vähän yksitoikkoisen näköinen jos vetää kaikki osat samalla harmaalla ja jättää vain tankin mustaksi?
Kiitos tiedoista jo kaikille etukäteen!!! :D
Kazooie
Kolmipyörä
 
Viestit: 6
Liittynyt: 07 Tammi 2012, 02:09

Re: Tunturi Maxi -74 harmaa/musta entisöinti

ViestiKirjoittaja moposeppä » 15 Tammi 2012, 17:33

Just näin,hommaat vain uuden etulokasuojan,asennat maalaamattomana sivumuovien ja ketjunsuojan kanssa paikoilleen.
Museomopossa tulee myös huomioida muut osat että ovat sopusoinnussa kokonaisuuden kanssa,sinkityt osat sinkitä uudelleen
jos tarvetta, pyörännavat puhdistaa ja kiillottaa mikä edellyttää pinnauksen purkua niin homma käy paremmin,sitten uudet
pinnat tai sinkittää vanhat.Myös muiden alumiiniosien kiillotus (ei liian kiiltäviksi) naarmut pois alumiiniosista ym.
Nuljaantuneet mutterit ja pultit uusia mahdollisimman alkuperäisiksi,kromiosissa ei saa esiintyä ruostetta,itse kromautan
osat uudelleen tai etsin paremman,myös uustuotanto osat tulevat kyseeseen jos vastaavat alkuperäisiä.
moposeppä
Harrastaja
 
Viestit: 71
Liittynyt: 15 Joulu 2011, 22:59

Re: Tunturi Maxi -74 harmaa/musta entisöinti

ViestiKirjoittaja Kazooie » 17 Tammi 2012, 00:00

Joo tuotakohden ollaan menossa tässä kunhan projekti edistyy pikkuhiljaa!

Tulin siihen tulokseen että maalaan noi osat noin miten olit aiemmin puhe. Kysyisin vielä tuosta kun tulen siihen pisteeseen että puran pinnoituksen vanteista pois ja kiillotan keskiöt. Miten on tuo kasaus sitten? Mietin vain että saako keskiön ihan kotiloissa keskellä vai pitääkö viedä ihan johonkin liikkeeseen että siellä sen keskelle laittavat? Vai tuleeko keskiö automaattisesti keskellä kun kiristän kaikki pinnat? Tämä on askarruttanut minua vähän kun tuota mopoa olen tehnyt :roll:
Kazooie
Kolmipyörä
 
Viestit: 6
Liittynyt: 07 Tammi 2012, 02:09

Re: Tunturi Maxi -74 harmaa/musta entisöinti

ViestiKirjoittaja Anza » 17 Tammi 2012, 10:45

kyllä siitä itekki kasaamalla saa hyvän jos vaa suora vannekehä ja ajatuksen kanssa tekee. jos haluaa nii voi harjotella jollaki joutilaalla polkupyörän vanteella :idea: harjottelu kannattaaki ku alkuun on melko vittumaista hommaa mutta sitte ku pääsee jyvälle ja on parikertaa kasannu vanteen nii sen jälkee vanteen kasaa nippeleistä käyttökuntoon helposti illassa. ite kasasin superin vanteet ihan vaan kotona ruuvipenkisä ja hyvät niistä tuli mutta kyllä sitä ennen piti pari pyörän vannetta ja yks moponki vanne pinnata ennen ku alko homma sujuu :P
Harrastus josta jää rahaa tähteeksi on huono harrastus.
Käyttäjän avatar
Anza
Tunturi-guru
 
Viestit: 1235
Liittynyt: 19 Helmi 2009, 22:23

Re: Tunturi Maxi -74 harmaa/musta entisöinti

ViestiKirjoittaja Kazooie » 28 Tammi 2012, 21:35

Ajattelin nyt kun projekti on edennyt niin laittaa kuvia missä vaiheessa projektissa ollaan menossa. Yli puolenvälin on jo menty reippaasti! Osia mopoon on vielä tulossa viimeiset ja sit pitäis kasata runko loppuun. Vanteet ja kone ovat seuraavaksi sitten työn alla ensi viikolla. Kiitos kaikille auttaneille jotka auttoivat minua ja antoivat hyviä neuvoja. Kiitos!!! :D

Lisää kuvia miltä mopo näytti alussa:
http://tinypic.com/r/xemn2x/5
http://tinypic.com/r/2vkahso/5
http://tinypic.com/r/ideo48/5

Pappa tallissa purussa ja osina:
http://tinypic.com/r/bj9yxt/5
http://tinypic.com/r/5zegw/5
http://tinypic.com/r/33a7zvs/5
http://tinypic.com/r/2eunbyh/5

Osia hiekkapuhalluksen jälkeen pohjamaalattuna ja maalattuna:
http://tinypic.com/r/1tv5w9/5
http://tinypic.com/r/2gvpgyg/5
http://tinypic.com/r/s43ss4/5
http://tinypic.com/r/10cvxpf/5
http://tinypic.com/r/r26jbl/5

Mittari huollettu ja putsattu:
http://tinypic.com/r/34ycy0y/5
http://tinypic.com/r/mobcz/5

Pappiksen johtoja uusittu ja putsattu kokonaan:
http://tinypic.com/r/6sugra/5

Mootorin suojakopan kiillotus ennen ja jälkeen:
http://tinypic.com/r/3fu2x/5
http://tinypic.com/r/otgdxe/5

Mopoa kasattuna:
http://tinypic.com/r/98xefm/5
http://tinypic.com/r/swv315/5
http://tinypic.com/r/1ze8a9s/5
http://tinypic.com/r/2hobj3k/5
http://tinypic.com/r/dws6dh/5

Projekti on jo tullut pitkän matkan ja en jaksais odottaa että saa sen loppuun. Tyytyväinen olen ja kommentit ja ajatuksen ovat muilta tervetulleita!!
Kazooie
Kolmipyörä
 
Viestit: 6
Liittynyt: 07 Tammi 2012, 02:09


Paluu Entisöinti

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa