Tunturin lyhty loistaa kuin majakka 12v polttimolla

Eikö sytytä? Kysäise neuvoa täällä!

Tunturin lyhty loistaa kuin majakka 12v polttimolla

ViestiKirjoittaja Tunturi_Start_1970 » 20 Joulu 2016, 14:03

Juu pitipä nyt tännekkin kirjoittaa tarinaa, kun itsellä ainakin papassa tupannut olemaan heikohkoja kestoiältään nuo etulyhdyn 6v polttimot ja autoilijat ne kun pruukaa häiriintymään niin herkästi kun ei ole valoja mopedissa, etenkin pimeällä ja sumussa.

No nyt sattui käymään niin, että taas kerran räjähti yksi 6v polttimo ja sain ajaa kotiin pimeänä. Kotona ei tietenkään ollut mitään muuta kuin 12v polttimoita, mitä lie auton takavaloja. No valitsin sieltä kuitenkin ihan kokeiluksi tuommoisen yksilankaisen 12V/21W polttimon, ja rupesin sovittelemaan sitä paikalleen.

No siellä lyhdyssähän kun on käytetty noita kaksilankaisia lyhyet ja pitkät polttimoita, ja tässä 12volttisessa oli vain yksi lanka ja siellä pohjassa keskellä yksi isompi kosketus pinta kahden reunoilla olevan sijasta.

Onnekseni huomasin, että ne lyhdyn kaksi mitälie kosketinta ovatkaan, ottivat siihen polttimon napaan kiinni kummaltakin puolelta.

Vedin suoraan valopuolalta johdon tuonne etulyhtyyn, mopoa takaapäin katsottuna vasemmanpuolen koskettimeen tai mikä taas olikaan, vaikka puolellahan nyt ei pitäisi mitään merkitystä ollakkaan.

No sitten rupesin käynnistelemään, ja siinä ryyppyä ja bensahanaa päälle laittaessa mietin, että mahtaakohan edes pientä hehkua näkyä.

Ja mitä vielä mopon käynnistyttyä se paloi kirkkaammin kuin mikään 6v polttimo ikinä ja tyhjäkäynnillä jo kirkkaammin kuin kuusvolttisella kaasupohjassa.

Kuka meitä on käskenyt käyttää 6v polttimoita jos 12v palaa kirkkaammin ja on myös hyvin todennäköisesti paljon kestävämpi.

Näissähän kun ei ole jännitteen säätimiä käytetty koskaan, ja jostakin luin, että kuusvolttisesta järjestelmästäkin voi saada mitattua ilman vastusta kaasulla jotakin 11.6- 20 volttia.

Itse en ole mitannut paljonko tuolta tulee virtaa, mutta näköjään ihan tarpeeksi. Takavalon jätin entiselleen, ja sille on tässä vuosimallissa oma erillinen takavalopuolansa, tämä kannattaa ottaa huomioon, jos lähtee kokeilemaan. ;)

kaikin puolin mukava juttu, mutta en vain ymmärrä vieläkään, että miksi 12volttinen on noin 2 kertaa kirkkaampi kun kuitenkin 6volttiset sähköt?
Vai onkohan se jostakin polttimon wateista tai muista kiinni, kun sähköstä paljon mitään ymmärrä. :D
Tunturi_Start_1970
Kesämopo
 
Viestit: 27
Liittynyt: 23 Huhti 2016, 17:07
Paikkakunta: Nokia

Re: Tunturin lyhty loistaa kuin majakka 12v polttimolla

ViestiKirjoittaja Anza » 22 Joulu 2016, 00:15

aika kummalta kuulostaa että 12v polttimo olis kirkkaampi 6v järjestelmässä, periaatteessahan (kai?) wattimäärä puolittuu nimellistehosta kun jännite puolittuu, eli 12v 21w kirkkaus vastaisi 10,5w tehoa kuudella voltilla. se on kyllä tosi että ilman kuormitusta ja jännitteensäädintä mopon valopuola voi antaa vaikka mitä lukemia, polttimot kun ottaa virrasta omansa niin jännite tippuu jollekki tasolle. sillon kun olin ite 15v mopokossi käytin suzuki pvssä semmoista valoviritelmää että jännitteensäädin pois, ajovaloksi 12v h4 ja takavalot ja mittarinvalo 24v polttimoilla että varmasti kestää. ilman valoja valopuola anto täyskaasulla joku 34v mutta valot päällä sen verran vähemmän että 12v h4 ei kertaakaan särkyny. kokeilin myös yhtä viallista 6v35/35w polttimoa, missä molemmat langat palo samaan aikaan eli tehoa 70w ja se pudotti jännitteen jo niin alas että 6v polttimotkin olis saattanu sen kestää :roll:
Harrastus josta jää rahaa tähteeksi on huono harrastus.
Käyttäjän avatar
Anza
Tunturi-guru
 
Viestit: 1258
Liittynyt: 19 Helmi 2009, 22:23


Paluu Sähköt

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa